Η Νοητή μου Πατρίδα, Loft, Athens, 2017

῾Το Ταξίδι της Χελώνας῾.
Αναφέρεται στον τόπο ωοτοκίας της Καρέτα Καρέτα καθώς και τόπο καταγωγής μου, τον Μεσσηνιακό Κυπαρισσιακό κόλπο.

Από τις 19 Ιανουαρίου 2017 έως και τις 5 Φεβρουαρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί στο LOFT, στην οδό Καπνικαρέας, εικαστική έκθεση με τη συμμετοχή 12 νέων καλλιτεχνών με θέμα την Ελλάδα. Ο τίτλος της έκθεσης είναι “Η νοητή μου πατρίδα”. Ο Αδριανός, η Μιλένα Δημητροκάλλη, ο Ευθύμιος Ευθυμιάδης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης, η Μαριάννα Κατσουλίδη, η Βασιλική Κοσκινιώτου, ο Νίκος Κρανάκης, η Ελεάννα Μαρτίνου, ο Γιάννης Μπρούζος, η Έλενα Παπαδημητρίου, ο Θωμάς Τουρναβίτης και η Μαρία Φιλιππακοπούλου δημιουργούν με το νου την πατρίδα τους και ύστερα άλλοι τη μεταφέρουν στον καμβά ή τη χαράσσουν και άλλοι την απεικονίζουν σε μορφή γλυπτού ή εγκατάστασης, κάνοντας τον θεατή να αναρωτιέται τι μπορεί να σημαίνει πατρίδα σήμερα. 

Επιμέλεια έκθεσης : Ήρα Παπαποστόλου

Εγκαίνια: 19 Ιανουαρίου στις 20:30

Το εργο “Το ταξίδι της χελώνας” , αναφερεται στον τοπο ωοτοκίας της χελώνας  Καρεττα Καρεττα και στη χαρτογράφηση της θαλάσσιας διαδρομής. Αεναος κυκλος ροής διαφορετικών μορφών ζωής, ευθραυστη και ευπλαστη ισορροπία. Σημεία συνάντησης είναι οι σταθμοί, που στο συνολο τους αποτελουν πλεγμα αστερισμών που καθρεφτίζονται στη θάλασσα χρυσαφίζοντας. Στον κυπαρισσιακο κολπο, δευτερο σημαντικο χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, ο συλλογος Αρχελών μαρκάρει τις φωλιες  τοποθετώντας καλάμια στην αμμο. Κουτι – σπιτι – κλουβι απο καλάμια και ντοκουμεντα του βιοτοπου του κυπαρισσιακου κολπου. Κυκλος μεταμορφωσης ζωής χωρίς μεσολάβηση φαγητου, τοπος ανταλλαγής ενεργειας και ροής μεταμορφωσης εικονων, μορφής, φωτος , ημερας και νυχτας

Η προταση περιλαμβάνει: 

α. Μία Χαρτογράφηση της θαλάσσιας διαδρομής με ζωγραφικά μεσα (νερο, μελάνι, χαρτί) 

β. Μία τρισδιάστατη κατασκευή απο καλάμια, νήμα και ξυλα ξεβρασμενα απο τη θάλασσα. Το τριδιάστατο πλεγμα  αναφερεται στην εικαστική μορφή της κάθε φωλιάς και στην αίσθηση του περίκλειστου κουτιου – σπιτιου – κλουβιου, απο τα ανοίγματα του οποίου οφείλουν να αποδράσουν τα χελωνάκια που είναι αποφασισμενα να επιβιώσουν.   

γ. Μία σειρά ντοκουμεντων (προσωπικο αρχείο φωτογραφιών και βίντεο) του βιοτοπου του κυπαρισσιακου κολπου. Ψηφιακη προβολή σε λουπα (ψηφιακή κορνίζα Ή προτζεκτορας)