Istituto Italiano Atene_2015


Στις «Αόρατες πόλεις» παρέα με τον Καλβίνο

Επιμέλεια εικαστικής έκθεσης Ήρα Παπαποστόλου

Το εμβληματικό βιβλίο του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα δίνει αφορμή για μια αντιμετώπιση της πόλης, ως έννοια και εμπειρία: ομιλίες, εκθέσεις, εργαστήρια και μια ειδική αναφορά στον Ανταίο Χρυσοστομίδη, φίλο και μεταφραστή τού Ιταλο Καλβίνο

«Τι είναι όμως σήμερα η πόλη για μας; Σκέφτομαι ότι έγραψα κάτι σαν τελευταίο ποίημα αγάπης για τις πόλεις, τη στιγμή που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τις ζήσουμε», έγραφε ο Ιταλο Καλβίνο για τις «Αόρατες πόλεις», το λογοτεχνικό του αριστούργημα, ένα έργο ακτινοβόλο και επίκαιρο για την αστική ζωή, για την πόλη ως έννοια και ως εμπειρία.

Γραμμένο το 1972, το αφήγημα του Καλβίνο (πρωτοκυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Οδυσσέας» το 1982 σε μετάφραση Ε.Γ. Ασλανίδη και Σάσας Καπογιαννοπούλου), έθεσε το ζήτημα των πόλεων με τρόπο πρωτοποριακό. Αφορά –πέρα από τη λογοτεχνία και τη φιλολογία– την αρχιτεκτονική, τη γλωσσολογία, τη λαογραφία, την τεχνολογία, τη φιλοσοφία και δίνει έναυσμα για καλλιτεχνική έκφραση.

Στο βιβλίο του Καλβίνο συναντιούνται ο Μάρκο Πόλο και ο αυτοκράτορας Κουμπλάι Χαν, που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα. Ο εξερευνητής επιστρατεύει αντικείμενα, χειρονομίες και άλλα εκφραστικά μέσα για να περιγράψει τις πόλεις της αυτοκρατορίας. Πενήντα πέντε ονόματα, όλα γυναικεία, 55 πόλεις της φαντασίας, όπου οι επιθυμίες, οι ανταλλαγές, τα σήματα και τα πράγματα, τα μάτια, ο ουρανός και οι νεκροί, αναδεικνύονται ως φορείς οικουμενικότητας που διέπουν, με τη σειρά τους, τον σύγχρονο αστικό πολιτισμό.

Σφαιρικά, με ομιλίες, έκθεση εικαστικών, περφόρμανς και εργαστήρια προσεγγίζει τις «Αόρατες πόλεις» η διεπιστημονική και καλλιτεχνική συνάντηση, που οργανώνεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από τον θάνατο του Ιταλο Καλβίνο.

Τον κύκλο ομιλιών θα ανοίξει ο Βασίλης Βασιλικός, ανασύροντας μνήμες και βιώματα από την προσωπική του φιλία με τον συγγραφέα, ο οποίος γεννήθηκε στην Κούβα το 1923, αλλά σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Ιταλία και το 1943 προσχώρησε στους παρτιζάνους της ιταλικής αντίστασης. Από εκεί εμπνεύστηκε και το πρώτο του μυθιστόρημα, «Το μονοπάτι με τις αραχνοφωλιές».

Ειδικό αφιέρωμα θα γίνει από τον συγγραφέα Γιώργο Μπράμο και τον εκδότη Σταύρο Πετσόπουλο στον Ανταίο Χρυσοστομίδη, ο οποίος πρόσφατα έφυγε από τη ζωή και είχε συνδέσει το όνομά του με το έργο του Καλβίνο. Σε δική του, νέα μετάφραση είχαν κυκλοφορήσει οι «Αόρατες πόλεις» το 2004 από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Τα ενδιαφέροντα θέματα του συνεδρίου αφορούν τις λογοτεχνικές, ψηφιακές, αλλά και τις υβριδικές πόλεις, την «αόρατη Αθήνα», τις πόλεις της ευτυχίας και της δυστυχίας, τη σχέση του ατόμου με τη σύγχρονη πόλη. Θα πάρουν μέρος μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΕΚΠΑ Γεράσιμος Ζώρας, ο αρχιτέκτονας, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Εδιμβούργου Χρήστος Κακαλής, ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Γιώργος Μανιάτης, ο καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ Τάσης Παπαϊωάννου, η επικοινωνιολόγος Βασιλική Πέτσα, η καθηγήτρια Αισθητικής και Επικοινωνίας Πέπη Ρηγοπούλου, η μουσικολόγος Ντάνα Παπαχρήστου κ.ά.

Στον εκθεσιακό χώρο του Ιταλικού Ινστιτούτου νέοι καλλιτέχνες θα καταθέσουν τη δική τους εκδοχή των «Αόρατων πόλεων» με έργα και εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για τις ανάγκες της διοργάνωσης (Κατερίνα Ανδρέου, Ειρήνη Βογιατζή, Χρήστος Γυφτόπουλος, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Αθανασία Καρατζά, Ελεάννα Μαρτίνου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Γιώργος Νίκας, Ακης Ράπτης κ.ά.).

Στα εργαστήρια εικαστικοί, αρχιτέκτονες και τεχνολόγοι χρησιμοποιούν την Αθήνα σαν μία ακόμη αόρατη πόλη και σας προσκαλούν να την ανακαλύψετε: «Χαρτογραφώντας το Αόρατο» από τη Στέλλα Μπολωνάκη, «Εικαστική Αναπαράσταση: Από τον λόγο στο σχήμα, εφαρμογή στην πόλη» με την Ευφροσύνη Τσακίρη, «Η Ζωή ως πόλη: μια συλλογική ανάγνωση της ζωής σε κρίση» από τη Μάρω Πανταζίδου, «Ιστορίες Κατοίκησης» - ηχητικός περίπατος από την ομάδα Akoo-o.

Info:

Ιταλικό Ινστιτούτο, Πατησίων 47.