Platforms Project_artathina 2015

curator: Artemis Potamianou
Η καλλιτεχνική ομάδα Lustspiel, συμμετέχει στην φετινή Art Athina, στα πλαίσια του Platforms Project και παρουσιάζει στο περίπτερο P4, την έκθεση “Reform Memory” σε επιμέλεια της Δώρας Βασιλάκου.

Eleanna Martinou Memory Rules Artathina Platforms 2015

Το σπίτι, σε παράθεση με μια σειρά επεξεργασμενων φωτογραφιών μου, παλιών κατεστραμμενων σπιτιών της Κυπαρισσίας μεσσηνίας, απ᾽οπου κατάγομαι. Κάθε σπίτι εχει τη δική του ιστορία, γνωστή σε μενα απο περιγραφες της γιαγιάς μου. Η τρισδιάστατη κατασκευή δομείται απο τη Σχέση / Σχάση: Από τη μια, η παγκοσμιοποίηση και ένας τρόπος αντίληψης των πραγμάτων που χαρακτηρίζει όσους γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980 και από την άλλη, η ιστορία που κρύβεται πίσω από μια καρφωμένη ξύλινη πόρτα κάποιας επαρχιακής κατοικίας όπου μεγάλωσαν οι γονείς μας, μια πόρτα που παραμένει ερμητικά κλειστή. Δὐο όροι, σε διαρκή εναλλαγή.

Κείμενο & Επιμέλεια Δώρας Βασιλάκου:

Reform σημαίνει τροποποίηση/ διόρθωση/ αναμόρφωση. ReForm Memory σημαίνει να δώσεις νέα μορφή στη μνήμη. Reform σημαίνει παράλληλα και συμμορφώνομαι. Έχει να κάνει με την υπακοή. Η έκθεση παραπέμπει σε ένα ιδιότυπο αναμορφωτήριο μνήμης (Reform School Memory). Το κεντρικό σκεπτικό της έκθεσης προέκυψε μέσα από την παρατήρηση της έννοιας της μνήμης και της λήθης, και τις διαστάσεις που λαμβάνει στη σύγχρονη ζωή.

Σημείο εκκίνησης θεματολογικά, στάθηκε η διττή λειτουργία της μνήμης και λήθης, από την μίαστην υποχρεωτική λήθη της damnatiomemoriae , και από την άλλη στην επιλεκτική λήθη του νέου Ψηφιακού Δικαιώματος στη Λήθη.

H φράση damnatiomemoriaeπροέρχεται από την λατινική γλώσσα και μεταφράζεται στα Ελληνικά ως «καταδίκη της μνήμης» (damnationofmemory).

Εμφανίστηκε σαν κρατική πράξη λογοκρισίας για πρώτη φορά στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και αποτελεί την επίσημη κύρωση της πολιτείας, με σκοπό τη διαγραφή από την συλλογική/ιστορική μνήμη, πολιτώνπου στάθηκαν είτε προδότες, είτε σπίλωσαν με τις πράξεις τους, την τιμή της πόλης.

Στα πλαίσια αυτής της πρακτικής, Ρωμαίοι αυτοκράτορες κατέβαλλανοποιαδήποτε προσπάθεια χρειαζόταν προκειμένου να εξαφανιστούν όλα τα στοιχεία του παρελθόντος, που αποδείκνυαν την ύπαρξη του κάθε τιμωρημένου.

Απαγορεύονταν οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπο του σαν να μην είχε υπάρξει ποτέ, και επιβάλλονταν κατά αυτόν τον τρόπο μία «αναγκαστική λήθη» σε έναν ολόκληρο λαό, εξυπηρετώντας προπαγανδιστικούς σκοπούς.

Τον Μάιο του 2014 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εισήγαγε για πρώτη φορά, τον όρο Δικαίωμα στη Λήθη (righttobeforgotten). Σύμφωνα με αυτόν, όλοι οι χρήστες του διαδικτύου έχουν δικαίωμα να ζητούν από την Google την επιλεκτική διαγραφή των δεδομένων (data) του ιστορικού τους και να γίνει έτσι μία προσπάθεια να ελέγξουν οι ίδιοι τα αποτελέσματα των αναζητήσεων που τους αφορούν. Η νομική κατοχύρωση της λήθης στο χώρο του διαδικτύου θα αποτελέσει αναμφίβολα μία απόφαση- σταθμό για την διαχείριση του παρελθόντος αλλά και για την έννοια της ιδιωτικότητας (privacy) στη σύγχρονη ζωή.

Εκκινώντας από την αναγκαστική λήθη της damnatiomemoriae και την επιλεκτική λήθη του Ψηφιακού Δικαιώματος στη Λήθη,οι εννέα νέοι εικαστικοί έρχονται αντιμέτωποι με ζητήματα παρέμβασης στη μνήμη και λήθη, τρόπους προσέγγισης και διαχείρισης της ιστορικής μνήμης και αναστοχασμού του παρελθόντος . 

[Lustspiel : Κλειώ Βάττη | Εύη Καραϊωσήφογλου | Δημήτρης Καρατζάς | Δημήτρης Λάμπρου | Hλίας Μαμαλιόγκας | Λαμπρινή Μάρκου | Ελεάννα Μαρτίνου | Βιργινία Μαστρογιαννάκη | Μαργαρίτα Πέτροβα]