Το Μοναχικό Πλήθος / The Lonely Crowd

Η Δεξαμενή Της Αγανάκτησης

Σύλληψη / Θέση / Statement

Το χρήμα ως μέσο απόκτησης υλικών αγαθών έγινε αυτοσκοπός τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην Ελλάδα, χωρίς να είναι προϊόν εργασίας στρατηγικής μόχθου προγραμματισμού, αλλά μια τεράστια παγκόσμια φούσκα που με χρηματιστηριακές διαδικασίες άλλοτε διογκώθηκε υπέρμετρα και άλλοτε υποτιμήθηκε ως δύναμη, χωρίς καμία αίσθηση μέτρου και ισορροπίας.
Η ιστορία γράφεται από τους καθημερινούς ανθρώπους και από μικρές στιγμές που την απαρτίζουν και όχι από τους μεγάλους ηγέτες ή τις εκάστοτε εξουσίες. Το δίκτυο που συνδέει το εσωτερικό όραμα και τη σωματική καταγραφή μέσα στο χρόνο που παύει να είναι γραμμικός, δομεί έναν καινούριο μηχανισμό από τα κάτω στρώματα συνδέοντας το άτομο με το σύνολο, με την αγορά και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η νέα κοινωνία, χωρίς ανώτερες αρχές, αλλά με μόνη αρχή την ίδια την αγορά.
Στάδια δημιουργίας του ζωγραφικού έργου/ δικτύου από τη μία, και από την άλλη εικόνες/φωτογραφίες/ ντοκουμέντα των πρωταγωνιστών της οδού Ευριπίδου, των μικροπωλητών και των προϊόντων τους. Η μυρωδιά της κανέλας, τα μπαχαρικά και τα προϊόντα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Το μαγαζί με τα σκόρδα στου Ψυρρή. Το πορτρέτο των Πρωταγωνιστών.
Τώρα το Πρόσωπο μέσα από ένα πλέγμα διαδρομών και επάλληλων επιφανειών δημιουργεί μια Πολιτεία.. Με την κατάργηση και την επανασύνθεση της φόρμας, συγκροτείται η ιδέα μιας παγκόσμιας καινούριας κοινότητας χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Μορφή Έργου / Υλοποίηση

Αν ένας χάρτης του κόσμου δεν περιλαμβάνει την Ουτοπία, δεν αξίζει ούτε μια ματιά μας.

Η δημιουργία ενός χάρτη/κολλάζ που αποτελείται από το ζωγραφικό δίκτυο σε στάδια πυκνώματος και αραιώματος, φωτογραφίες ντοκουμέντα των Πρωταγωνιστών της οδού Ευριπίδου, έρευνα και καταγραφή εικόνων των ιστορικών καταστημάτων της οδού Ευριπίδου, με αναφορά στον χάρτη των Μεγάλων Ουτοπιών και συγκεκριμένα στον Χάρτη της Τρυφερότητας του Gabriel Pierné – Voyage Au Pays de Tendre.
Διαστάσεις επιτοίχιου έργου 150εκ 180εκ.

Παράθεση προιόντων / μπαχαρικών / εικονισμάτων/ φωτογραφιών μπροστά από το έργο επάνω σε λευκό τραπέζι διαστάσεων 45εκ ύψος 55εκ μήκος 55εκ πλάτος.

Αποσπάσματα από τα βιβλία (τοποθετημένα σε πλέξιγκλας, σε λωρίδες επιχρωματισμένες και διανθισμένες με φωτογραφίες των συγγραφέων): 1. Λούις Μάμφορντ, Η Ιστορία των Ουτοπιών (μτφρ. Βασίλης Τομανάς, εκδ. Νησίδες), 2. Μαρία Λουίζα Μπερνέρι, Περιήγηση στην Ουτοπία (μτφρ. Βασίλης Τομανάς, εκδ. Νησίδες), 3. Μάρτιν Μπούμπερ, Μονοπάτια στην Ουτοπία (μτφρ. Βασίλης Τομανάς, εκδ. Νησίδες), 4. Στέφανος Ροζάνης, Για το πνεύμα της Ουτοπίας (εκδ. Μεταίχμιο).


The Lonely Crowd 2013